Τρίτη 18 Μαΐου 2010

28 Οκτωβρίου 1940





Η Επέτειος του Όχι εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου και έχει καθιερωθεί ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.
Η Ιστορία
Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η τότε Ιταλική Κυβέρνηση, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Γκράτσι, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, σχετικό τελεσίγραφο, απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του ελλαδικού χώρου (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστρεψε το βλέμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (αλόρ σε λα γκερ =Λοιπόν, έχουμε πόλεμο). Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ».
Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος με εισβολή ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εορτασμός
Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, συνήθως παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.
Κοντά στην επέτειο του όχι, τηλεόραση και ραδιόφωνο προβάλλουν επετειακές εκπομπές μνήμης και κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο, η οποία με τα πατριωτικά της τραγούδια εμψύχωνε τους στρατιώτες και μετέδιδε τον ενθουσιασμό της προέλασης των ελληνικών δυνάμεων στη Βόρεια Ήπειρο.
28 Οκτωβρίου 1940 – Η μεγάλη νίκη
28okt1
Για μια ακόμη φορά ,θα εορτάσουμε την επέτειο του ΟΧΙ της 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940, θα ακούσουμε με υπερηφάνεια, και σωστά, για τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Για μια ακόμη φορά, θα καταδικάσουμε τις θηριωδίες ανθρώπων, με κτηνώδη ένστικτα που εξευτέλισαν και αφάνισαν εκατομμύρια ανθρώπων και θα κάνουμε από καρδιάς την ευχή, να μην ξαναγράψει η ιστορία των ανθρώπων τόσο μαύρες σελίδες.
Βέβαια, θα δίναμε την εντύπωση σε κάποιον εξωγήινο που θα επισκεπτόταν για πρώτη φορά τον πλανήτη μας, ότι όλα αυτά συνέβησαν μία και μοναδική φορά το 1940 και μετά η ανθρωπότητα ζει μια διαρκή και αδιατάρακτη ειρήνη. Γνωρίζετε, από τότε μέχρι σήμερα, πόσα εκατομμύρια ανθρώπων έχουν θανατωθεί «εν ονόματι της ειρήνης, της θρησκείας και του μέλλοντος των παιδιών μας».Τη στιγμή που ο Μέγας εγγυητής της ειρήνης ΟΗΕ παρακολουθούσε ποδόσφαιρο. Να θυμηθούμε ότι από το 1919 με την λήξη του 1ου παγκόσμιου ιδρύθηκε ο οργανισμός Κοινωνία των Εθνών (Κ τ Ε) ,πρόδρομος του ΟΗΕ ο οποίος ιδρύθηκε και αυτός με την λήξη του 2ου παγκόσμιου πολέμου το 1946, χωρίς βέβαια να είναι κανείς σε θέση να εμποδίσει την σφαγή εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι σήμερα.
Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, ανεξάρτητα αν την δεχόμαστε, αν μας αφορά άμεσα ή αν πιστεύουμε ότι όσο είμαστε καλά παιδιά οι «σύμμαχοι μας » θα μας παρέχουν ασφάλεια, με το αζημίωτο βέβαια. Η αλήθεια παραμένει διαχρονικά μοναδική και αμετάβλητη.Αν μελετούσαμε και δεχόμαστε την προτροπή του Θουκυδίδη, ίσως να μην είχαμε αυτές τις συμπεριφορές, καλύτερα όμως ν’ ακούσουμε τον ίδιο.
Η Αλήθεια « Επειδή η ανθρώπινη φύση δεν μεταβάλλεται ουσιαστικά , ο άνθρωπος πρέπει να διδάσκεται από την ιστορία για να καταστεί ικανός να αντιμετωπίσει με επιτυχία το μέλλον ». Θουκυδίδης
Η Τεκμηρίωση Κυριαρχία των Αθηναίων (Διάλογος Αθηναίων και Μηλίων 422-415 π.χ)
Μήλιοι : Λέτε λοιπόν ότι δεν θα δεχτείτε το να υπάρχουμε εν ειρήνη, το να είμαστε φίλοι αντί εχθροί, το να παραμείνουμε ουδέτεροι μη συμμαχώντας με κανέναν.
Αθηναίοι : Όχι. Δεν μας βλάπτει τόσο η εχθρότητά σας όσο το να θέλετε να παραμείνετε αδύναμοι. Στα μάτια των υπολοίπων υπηκόων μας, η στάση σας είναι απόδειξη ότι είμαστε αδύναμοι, ενώ το να μας μισείτε απόδειξη ότι είμαστε δυνατοί.
Μήλιοι : Έτσι θεωρούν την ισότητα οι υπήκοοί σας, ώστε να βάζουν στην ίδια κατηγορία όλους αυτούς που δεν ανήκουν σε εσάς και εκείνους να έχουν υποταχθεί από εσάς ;
28okt.jpg
Αθηναίοι : Θεωρούν ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ξεφύγει και ότι αυτοί που διατηρούν την ελευθερία τους το οφείλουν στη δύναμή τους . Πιστεύουν ότι δεν τους επιτιθέμεθα επειδή φοβόμαστε . Ώστε εκτός από την διεύρυνση μας θα μας προσφέρατε ασφάλεια με το να υποταχθείτε. Ειδικά αν εσείς, μία νησιώτικη δύναμη και ασθενέστεροι από άλλους νησιώτες, αποτυγχάνατε να παρουσιάσετε τους εαυτούς σας ισχυρότερους μια θαλασσοκράτειρας.
Οι Αθηναίοι αρχικώς πολιόρκησαν τη Μήλο με μια χαλαρή πολιορκία, η οποία εν συνεχεία συνεσφίχθει και κατέληξε στη σφαγή όλων των Μηλίων ικανοπόλεμων ‘’τρομοκρατών-επαναστατών’’ στο όνομα της νομιμότητας.
Θουκυδίδου Ιστοριών Βιβλίο 5ο
Κυριαρχία του άξονα (Γερμανία-Ιταλία-Ιαπωνία) 1936-1945 μ.Χ.
Εισβολη της Ιταλίας στην Αβησσυνία 1936 1. Καταδίκη από την Κοινωνία των Εθνών (Ιούνιος 1936). Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ, η Κ τ Ε “κατονόμασε” την Ιταλία ως επιτιθέμενη χώρα και 52 κράτη ψήφισαν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας.2. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η σοβιετική Ρωσία (που εντάχθηκε στην Κοινωνία των Εθνών τον Οκτώβριο του 1934) αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ιταλίας. 3. Εγινε φανερή η αποτυχία να διασφαλιστεί η συλλογική ασφάλεια. Τον Ιούλιο του 1936 η Κοινωνία των Εθνών ανακάλεσε τις κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας και έδωσε τη συγκατάθεσή της στην ιταλική κατοχή της Αβυσσηνίας4. Ενισχύθηκε η φασιστική επιθετικότητα. Οι συμφωνίες του Stressa Front είχαν πλέον ακυρωθεί. Τον Οκτώβριο του 1936, μάλιστα, η Ιταλία και η Γερμανία υπέγραψαν το “¨Ατσάλινο Σύμφωνο”, με το οποίο συμφωνούσαν μεταξύ τους να συντονίζουν την εξωτερική τους πολιτική
Κυριαρχία των Αμερικανών 2000 μ.χ.
Εδώ η ιστορία είναι πιο επίκαιρη των ειδήσεων
Εν ονόματι της διεθνούς νομιμότητας και της ασφάλειας των πολιτών της γης ??? (sic) G. BUSH Ο ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ. ΙΡΑΚ-ΡΟΥΑΝΤΑ-ΒΙΕΤΝΑΜ-ΚΟΡΕΑ-ΣΕΡΒΙΑ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ- ………….
Μπορεί πλέον και με τις ευλογίες του ΟΗΕ ο πλανητάρχης, με την ανοχή των θλιβερών υποτακτικών, να βομβαρδίζει, να δοκιμάζει ,σε άμαχο πληθυσμό, τα υπερσύγχρονα όπλα του, να εξαθλιώνει και να αφανίζει εκατομμύρια ανθρώπων σε κάθε γωνιά της γης ,πάνω απ’ όλα η ασφάλεια των πολιτών και των εταιρειών Αμερικανικών συμφερόντων.Στον 20ο αιώνα που ζήσαμε ,έγιναν τα πλέον στυγνά εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σφαγές εκατομμυρίων ανθρώπων, με την συμμετοχή πάντα των συμμάχων ,εξ άλλου οι λαοί που δεν ανήκουν στη συμμαχία, στην εκάστοτε συμμαχία, ανατολική, δυτική, έχει σημασία, είναι «τρομοκράτες». Και διαχρονικός στόχος των δυνατών της γης, είναι να μην υπάρχουν «τρομοκράτες».
Βέβαια στον αιώνα μας τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά η καταστροφή του εχθρού, είναι θέμα ημερών, γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, όπου πρώτα συντελείτε οι εξαθλίωση του ,κατεδάφιση οικιών, μόλυνση υδάτων και τροφίμων, διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας και επικοινωνιών και μετά ο όλεθρος, η σφαγή των αμάχων, η αποτέφρωση τους. Τα διαβάζουμε κάθε ημέρα στον τύπο και τ’ ακούμε στις τηλεοράσεις. Αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε, πιστεύω, πλήρως τα γεγονότα, π.χ. την ενέργεια των Ισραηλινών να κατεδαφίσουν τα σπίτια των Παλαιστινίων, είδαμε στην τηλεόραση της μπουλντόζες να γκρεμίζουν σπίτια. Ας σκεφτούμε για ένα λεπτό το δράμα αυτών των οικογενειών, χωρίς κατάλυμα, τροφή , νερό. Και όλα αυτά δεν συνέβησαν στο παρελθόν, συμβαίνουν σήμερα, τώρα που όλοι εμείς παρακολουθούμε αναπαυτικά στον καναπέ μας, Eurovision, Euro basket, κι αν μέσα στην χαλαρή μας συζήτηση, αφυπνισθεί το συναίσθημα της αλληλεγγύης, στέλνουμε κι ένα SMS, όχι τίποτες άλλο, αλλά να έχουμε να λέμε και να κοιμηθούμε και με την συνείδηση μας αναπαυμένη, επιτελέσαμε το καθήκον μας.
Ευτυχώς για τους λαούς της γης, υπάρχει απάντηση και την δανειζόμαστε από το βιβλίο του καθηγητού κ. Ν. Α. Ρούτη «ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΞΥΓΓΡΑΦΗ » αφιέρωμα σε αυτούς που έκαναν την Αλήθεια δόρυ και ασπίδα για την υπεράσπιση του ανθρώπου και σ’ αυτούς που ελπίζουν και παλεύουν για τη Δικαιοσύνη και τη λευτεριά.
«Υπάρχει και μια διαχρονική επισήμανση του Θουκυδίδη που διατυπώνεται από τον Νικία. ‘Ο άνθρωπος είναι ο κυριότερος παράγοντας και στην ειρήνη και στους πόλεμους’. Μπορείς να γκρεμίσεις τα τείχη μιας πόλης, μπορείς να βυθίσεις τα πλοία της, μπορείς να κάψεις τα σπίτια της, μπορείς να λεηλατήσεις τα πλούτη και τα μνημεία της. Αν όμως δεν μπορείς να υποτάξεις το φρόνημα του ανθρώπου, είσαι αναπόφευκτα ο ηττημένος.Και το φρόνημα των ελεύθερων ανθρώπων καμία δύναμη, όσο μεγάλη και αν είναι και όσα μέσα και αν χρησιμοποιήσει, δεν θα μπορέσει ποτέ να νικήσει .Ο ελεύθερος είναι σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τόπους ο νικητής.Η Ιστορία δεν λησμονεί κανένα και δεν συγχωρεί εκείνους που εγκληματούν κατά της ανθρωπότητας .Μπορεί να αργεί, αλλά πάντοτε τιμωρεί » .
Η Ιστορία Διδάσκει. Πόσες αυτοκρατορίες και πόσοι αυτοκράτορες πέρασαν, Πέρσες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Τούρκοι, σήμερα οι Αμερικανοί. Όλοι τους την εποχή της παντοκρατορίας τους πίστευαν ότι θα παραμείνουν για πάντα .Την άνοδο όμως πάντα την διαδέχεται η πτώση και δυστυχώς οι λίστες των αθώων θυμάτων, αυτής της διαδικασίας.
Χ.Σ.















ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου