Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

: Ελληνικές σημαίες-σύμβολα-εμβλήματα

Η πολεμική σημαία-φλάμπουρο του Θεόδωρου Κ. Κολοκοτρώνη (1770-1843). Έφιπποι αδριάντες του Στρατηγού της Επανάστασης υπάρχουν μπροστά από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής (οδός Σταδίου, Αθήνα), στην κεντρική πλατεία του Ναυπλίου και στο Πεδίον του Άρεως στην Τρίπολη.
Η σημαία του Παπαφλεσσα φτιαγμένη από τις λόξες της φουστανέλλας ενός παλληκαριού του και κομμάτι από το ράσσο του.
Η σημαία του Δ.Πλαπούτα με το μονόγραμμα "Iησούς Χριστός ΝιΚά"
Σημαία της Επανάστασης με τη φράση "Ελευθερία ή θάνατος".
Ναυτική σημαία κατά την Επανάσταση του 1821 από την Ύδρα ."Ή ταν ή επί τας 1821" στη βάση του σταυρού.
Ναυτική σημαία κατά την Επανάσταση του 1821 από την Σάμο . Υψώθηκε στο Βαθύ στις 17-4-1821. Ο σταυρός των Ελλήνων κατανικά το μισοφέγγαρο των Τούρκων. Είναι εμφανές το έμβλημα "Ελευθερία ή θάνατος"
Ναυτική σημαία κατά την Επανάσταση του 1821 από τις Σπέτσες. Είναι εμφανές το έμβλημα "Ελευθερία ή θάνατος"
Ναυτική σημαία κατά την Επανάσταση του 1821 από τα Ψαρά . Ο Σταυρός εσυμβόλιζε την ιερότητα του Αγώνα, το Φίδι την δικαιοσύνη και η Κουκουβάγια την φρόνηση
Σημαία του Αθανασίου Διάκου με τον Αγιο Γεώργιο. Ομοια σημαία χωρίς την επιγραφή "Ελευθερία ή θάνατος" ύψωσαν και οι Εμμανουήλ Παππάς, ο Λιακόπουλος και άλλοι αγωνιστές.
Οι ιππείς της Ηπείρου είχαν την άδεια να χρησιμοποιούν δική τους σημαία μέχρι την Πίνδο. Ηταν λευκή με γαλάζιο σταυρό και τον Αγιο Γεώργιο.
Σημαία των Χειμαρριωτών με τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Η σημαία της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου, η οποία υψώθηκε στις 17-2-1914 όταν η Β. Ηπειρος ανακηρύχθηκε αυτόνομη πολιτεία.
Η σφραγίδα της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου. 1914
Το έμβλημα του αυτόνομου Ποντιακού Κράτους, 1920
Η σημαία της Κύπρου (ΕΟΚΑ)
Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Tο εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας (από το 1974)
Η Σημαία του Ναυτικού που καθιερώθηκε με νόμο στις 21-12-1978 ως η επίσημη Σημαία του Κράτους. Oι εννέα οριζόντιες λωρίδες συμβολίζουν τις εννέα συλλαβές της φράσεως "Ελευθερία ή θάνατος"
Ο θυρεός της βασιλικής δυναστείας του Γεωργίου Α'
Η σημαία των βασιλέων της Ελλάδος (1863-1973)
Πολεμική Σημαία, του Στρατού Ξηράς και φέρει στο κέντρο του σταυρού την εικόνα του προστάτη του Αγίου Γεωργίου
ΥΠ.ΕΘ.Α /// YPETHA Η σημαία με το έμβλημα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.
ΥΠ.ΕΘ.Α /// YPEUA Το έμβλημα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.
GEETHA /// ΓΕΕΘΑ Το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας "ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ" = Πάντα να είσαι ο άριστος (σύμφωνα με τον Όμηρο, αυτή ήταν ή συμβουλή που έδωσε ο Ιππόλαχος από τη Λυκία στον γυιό του Γλαύκο, λίγο πριν τον στείλει στην Τροία.
ΓΕΣ /// GES Το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού "ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟΝ ΕΥΨΥΧΟΝ" = Ελεύθερος είναι αυτός που έχει θαρραλέα ψυχή (Θουκιδίδης)
Ακούστε Εμβατήριο ΕΣ
GEN /// ΓΕΝ Το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού "ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ" = Μεγάλη η δύναμη τηs θάλασσαs (Θουκιδίδης)
ΓΕΑ /// GEA Το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας "ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ" = Παντοτινή κυριαρχία στα ύψη
Ακούστε Eμβατήριο της Π.Α
Το έμβλημα της Στρ.Σχολής Ευελπίδων. Η ΣΣΕ είναι το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη χώρα μας. "ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΜΑΘΩΝ ΑΡΧΕΙΝ ΕΠΙΣΤΗΣΕΙ" = Ως Αρχή σου να έχεις τη μάθηση, για να γνωρίσεις να διοικείς.
Ναυτικών Δοκίμων /// Navy Academy Το έμβλημα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων "Αεί τη Ελλάδι θαλασσοκράτωρας παιδεύει ναυμάχους"
Ίκαροι /// Icari Το έμβλημα της Σχολής Ικάρων με το ρητό των αρχαίων σπαρτιατών "Άμες δε γ'εσόμεθα πολλώ κάρρονες" (Εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι)
Καταδρομείς - Αλεξιπτωτιστές /// Commandos - Paras Το έμβλημα Καταδρομών και Αλεξιπτωτιστών (πράσινα μπερέ) εικονίζει τη μυθική Δαμόκλειο Σπάθη και το ρητό "Ο Τολμών νικά"
Army Aviation /// Αεροπορία Στρατού Το έμβλημα Αεροπορίας Στρατού εικονίζει το μυθικό λευκό φτερωτό άλογο Πήγασος και το ρητό "Τοις τολμώσιν η τύχη"
Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών / Supply and Transport Units Το έμβλημα του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών (ΣΕΜ), εικονίζει το κέρας της Αμαλθείας (το σύνολο των αγαθών) στον πτερωτό τροχό που δηλώνει τις οδούς μεταφοράς που ακολουθεί το ΣΕΜ για τον εφοδιασμό του Στρατού με εφόδια (πυρομαχικά, καύσιμα, τρόφιμα). Το ρητό "Χρόνου Φείδου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου